Af Hans Peder Kirkegaard

Hvornår har vi, Det Grønlandske folk, besluttet os for at være en råstofnation? Det kan svares med en retorisk spørgsmål: Hvorfor vil være en råstofnation?

Fordi vi vil være økonomisk selvbærende, og fordi vores økonomi har nogle store udfordringer. Eller, det er det svar som politikerne giver.

Men hvorfor vil vi være økonomisk selvbærende? Fordi vi vil være selvstændige. Eller, fordi vi ikke vil være afhængig af Dansk bloktilskud, er måske det mere rigtige svar.

Men hvornår besluttede vi at vi vil være en råstofnation? Blev det besluttet da vi begyndte at snakke om hjemmestyre, selvstyre og selvstændighed, tilbage i 70’erne? Dengang snakkede man også om mulighederne i vores naturlige ikke-fornybare resurser, og hvordan det kan sikre Grønland økonomisk.

Har vi besluttet at være en råstofnation for at være økonomisk uafhængige af Danmark? Ved vi at en økonomisk uafhængighed af Danmark, bare betyder økonomisk afhængighed af råstofferne? Skal råstofpengene bruges til at drive vores land?

Forstår vi hvad en råstofnation er? Især en minenation? Forstår vi hvad det betyder når vi siger at der skal skabes en mine med et par tusind arbejdere? Forstår vi hvad der sker hvis vores folk skal være minearbejdere? Lever vi i Grønland for at få et arbejde, et hvilket som helst arbejde, så vi kan betale regningerne?

Hvorfor er Grønland? Hvad vil vi med Grønland? Når vi bliver selvstændige, hvilken slags nation bliver Grønland? Vi bliver en råstofnation.

Hvornår besluttede vi at være en råstofnation? Jeg tror ikke at vi, Det Grønlandske folk, har besluttet at være en råstofnation. Jeg tror at, det er politikerne der har besluttet det. Fordi, hvis vi, Det Grønlandske folk, havde besluttet at være en råstofnation, så vil vi uddanne os til minearbejdere, vi vil snakke om miner som vi snakke om fiskeri og vi vil lede efter sten i fjeldende. Grønland er i dag en fiskerination. Men fiskeriet kan ikke længere betale for alle vores regninger, så vi skal være en råstofnation, siger dem der bestemmer over os (Naalakkersuisut). Dem der bestemmer har sagt at vi skal være en råstofnation i årtier nu, men dem der bliver bestemt over (naalakkersukkat) har ikke gjort som der bliver sagt.

 

 

 

 

 

Comment